Hvad betyder force majeure?

Når et fly bliver forsinket, aflyst eller overbooket, bruger flyselskaberne ofte begrundelsen “force majeure”.

Force majeure betyder ”større styrke” og vil normalt tolkes som en hændelse, ingen umiddelbart er herre over. Det vil typisk være usædvanlige vejrforhold, naturkatastrofer, krig, terror og farlige sygdomsudbrud.

Hvad er force majeure?

Når en flyrejse må aflyses eller bliver forsinket på grund force majeure vil flyselskabet eller rejsebureauet normalt ikke være erstatningsansvarlige over for de rejsende.

Hvis din rejse aflyses  grundet force majeure har du ret til at få dine billetpenge igen. Men du har som udgangspunkt ikke ret til at få en økonomisk erstatning udover eventuelle udgifter du selv har dækket.

Hvis dit fly bliver aflyst eller forsinket på vej hjem skal flyselskabet sørge for mad og eventuelt overnatning til de rejsende. Hvis du har behov for transport til en anden lufthavn (hvis din afgang er ændret) er det flyselskabets pligt at betale for din transport.

Begræns dine udgifter

Det er flyselskabets pligt at sørge for sørge for mad, drikke og overnatning hvis dit fly aflyses grundet force majeure - men det er ikke altid at denne overholdes af flyselskabet. Det kan ske at flyselskabet ikke automatisk betaler dine udgifter. Sommetider informerer de dig blot at du  skal gemme al dokumentation for dine udgifter.

I sådanne tilfælde råder vi dig til at holde dine ekstraudgifter på et rimeligt niveau, hvis du ikke vil risikere selv at skulle betale for f.eks.et dyrt hotelophold. Dette gælder også selvom du ikke umiddelbart kan komme i kontakt med flyselskabet for at få vejledning om, hvordan du skal forholde dig.

Ikke alt er force majeure

Et flyselskab kan ikke aflyse en flyvning og henvise til ”force majeure” ved en hvilken som helst uventet begivenhed. Der skal være tale om usædvanlige omstændigheder, som ikke kunne være undgået, selvom alle rimelige forholdsregler faktisk er blevet truffet.

Hvis et flyselskab fejlagtigt aflyser en afgang grundet fore majeure, selvom der rent faktisk ikke er tale force majeure, kan man have ret til erstatning ifølge EU forordningen om flypassagerers rettigheder

Hos Flycancel oplever vi hvert år at flere flyselskaber bruger force majeure som undskyldning, for at undgå at betale kompensation. Er du i tvivl om du har krav på kompensation, så kontakt Flycancel og lad os kigge nærmere på din sag.